Pakrantės uoloje įrengtas namas – gamtos ir technologijų sintezė  ‎‎

Anksčiau būstas buvo statomas iš medžiagų, kurių toli ieškoti nereikėdavo – akmens, medžio. Laikantis panašaus principo, tik traktuojant moderniai, praeitais metais įgyvendintas ispanų architekto Marià Castelló Martínezo, (studija „Marià Castelló architecture“) privačios rezidencijos projektas „Bosc d’en Pep Ferrer“ Formenteros saloje, Ispanijoje. Požeminėje jo dalyje statybų metu atidengta uola integruota į namo sienas ir tampa pagrindiniu šios pastato dalies akcentu.

Sprendimus padiktavo gamta

„Bosc d’en Pep Ferrer“ yra tradicinis didelio sklypo, esančio šalia Migjorno paplūdimio, toponimas. Ši teritorija yra Balearų salyne esančios, Ispanijai priklausančios Formenteros salos pietinėje pakrantėje. Čia, pasislėpus nuo pašalinių žvilgsnių, vienumoje ir tyloje galima nekliudomai grožėtis įspūdingu vaizdu, kur horizonto liniją nežymiai kerta tik nuostabus Pi des Català bokšto, pastatyto 1763 m., siluetas.

Projekte daug dėmesio skiriama tekstūrų ir tektonikos dvilypumui – sunkus ir lengvas, žemė ir oras, rankų darbas ir šiuolaikinės technologijos, įtempimo jėga ir pasipriešinimas traukai.

Statant namą kaip pagrindinis elementas ir natūrali statybinė medžiaga pasitarnavo uola, iškilusi į paviršių pasirinktoje vietoje. Ji buvo išskaptuota tarsi skulptūra, suformuojant ertmę, primenančią vandens išskalautą pakrantės uolą. Tokiu būdu visa cokolinio aukšto erdvė įkūnyta vienu akmens monolitu, tarsi aliuzija į ankstyvąjį megalito laikotarpį, kai žmonės gyveno olose.

 

Konstrukcija – trys mediniai moduliai ant betoninio pagrindo

Ši subtili intervencija į pakrantės uolą – tai pamatinė struktūra namo, sukurto šeimai, neabejingai ir jautriai supančios aplinkos poveikiui. Pastato koncepcija ir pagrindinė užduotis – monumentalų namo tūrį suskaidyti į tris dalis, tarsi į tris atskirus šviesos modulius, sujungtus praėjimais. Jie pastatyti sausosios statybos metodu, panaudojant surenkamąsias medžio konstrukcijas – skydines sluoksniuotosios medienos plokštes.

Pašalinus gruntą požeminėje pastato dalyje, išlietas ilgas betoninis „lovys“, ant kurio ir iškyla minėtieji mediniai moduliai. Suformuotoje požeminio betoninio aukšto ertmėje išsidėsto vidaus kiemeliai, jungiamieji takai, kuriais judant išilgai galima grožėtis netikėtai atsiveriančiais plyšiais ir vaizdais pro juos ir, be abejo, laiko sukurta ir netikėtai aptikta vieta: natūraliu urvu pagrindiniame įvažiavimo kieme, integruotame į projektą statybos metu.

 

Pastato konstrukcija lakoniška ir paprasta, išreikšta trimis sluoksniais ir atitinkamai didėjančiais tikslumo lygiais: atviro apatinio aukšto sienos tarsi sujungtos su gamtiniu uolų sluoksniu, virš kurių – betoninė struktūra, reguliuojanti viršutinio aukšto lygį. Ji sudaro grindų ir pirmo aukšto atraminę platformą. Lyg realaus mastelio maketas, ant jos užkeltos viršutinio aukšto konstrukcijos atsiskleidžia iš vidaus ir gerai suvokiamos interjero erdvėse. Čia tas pats elementas (skydinės sluoksniuotosios medienos plokštės) atlieka keletą funkcijų: suformuoja struktūrą, atitvaras ir vidaus apdailą.

 Pirmenybė vietinėms žaliavoms

Aukščiausia panaudotų medžiagų ir jų junginių kokybė turėjo svarbų vaidmenį kuriant ir įgyvendinant projektą. Pirmenybė suteikta natūralioms gamtinėms medžiagoms ir vietinėms žaliavoms, pageidautina, esančioms pačioje statybvietėje: iškaltai uolienai, iškastam susmulkintam žvyrui, kalkakmeniui, pušų ir eglių medienai, perdirbtos medvilnės plokštėms, baltajam marmurui, didelio pralaidumo silikatiniams dažams ir kt. Visa tai sukuria higroskopines dangas ir paviršius, kurie yra pralaidūs vandens garams ir užtikrina malonų ir sveiką patalpų mikroklimatą, kartu eikvoja mažiau energijos ir pastangų tinkamai pastato eksploatacijai.

Tausojanti aplinką bioklimato sistema

Aplinkosaugos požiūriu pastato architektūra sukuria labiausiai čia pasitvirtinančią pasyvią bioklimato sistemą, taip pat leidžia vartoti vandenį tausojant aplinką, nes didelio tūrio lietaus vandens rezervuaras suteikia galimybę šį vandenį panaudoti pakartotinai.

 



‎‎ 








‎‎

V/S: 56 / 3