2021 metais Estijoje įsigalios naujas būsto nuomos reguliavimo įstatymas

Pirmadienis, 09 lapkričio 2020

Kas atsitiko? Remiantis „Kodustiil“ informacija, Teisingumo ministerija parengė, o Estijos parlamentas patvirtino įstatymo projektą, ginsiantį abiejų šalių – savininko ir nuomininko – interesus. Teisingumo ministras Raivo‘as Aegas‘as pareiškė, kad galiojantys teisės aktai, kurie nekeisti beveik 20 metų, tokios apsaugos neužtikrina ir juose nemažai punktų galima interpretuoti įvairiai, praneša „Postimees“.

Kas pasikeis?

  • Bus atšauktos sutartinės baudos, o tai leis savininkams nutraukti sutartį, kurį laiką vėluojant sumokėti už būstą.
  • Atsiras galimybė nustatyti netesybas už pavėluotą mokėjimą, nustatant dydį, viršijantį įstatyme nurodytą limitą.
  • Sudarant sutartį bus galima šalims susitarti, kas moka už remonto fondą, ir reikalauti pašalinti patalpų nusidėvėjimo pėdsakus, pasibaigus nuomos laikui. Nusidėvėjimas šiuo atveju suprantamas kaip turto sugadinimas, o ne natūralus nuomojamų baldų ir įrangos „senėjimas“.
  • Bus aprašyta, kokiais atvejais ir kiek savininkas gali didinti tarifą, sudarant skubią nuomos sutartį, ir nurodyti atvejai, kada jis vienašališkai gali didinti nuomos mokestį. Vis dėlto ministras teigia, kad nuomininkas galės nesutikti su didesne nuomos kaina, jei suma jam pasirodys nepriimtina.
  • Sutarties anuliavimo procedūra pasikeitus objekto savininkui taip pat bus supaprastinta tam tikrais atvejais, pavyzdžiui, jei būstas buvo nupirktas bankrutavus ankstesniam savininkui.

Nauji teisės aktai turi įsigalioti nuo 2021 m. sausio 1 d.

Tuo tarpu nuomojamų butų skaičius Taline staiga išaugo net 70 %. Šiuo metu nuomininkų padėtis daug palankesnė, o savininkai linkę daryti nuolaidas.

Šaltinis: prian.ru