2022 metų prognozės: būsto pasiūla išaugs, tačiau kainų kritimo tai nelems

Ketvirtadienis, 15 balandžio 2021

Tinklalaidėje „NT tiesiogiai“ jau dešimtą, jubiliejinį kartą,  biuro „Capital Smart“ brokeriai Justas Pranskaitis, Mantas Sladkevičius ir Arūnas Pranevičius dalijasi naudinga informacija ir įžvalgomis apie sostinės nekilnojamo turto rinką. Šiame epizode ekspertai prognozavo, kokie nekilnojamo turto projektai sulauks didžiausios sėkmės 2022-aisiais ir kaip naujos statybos paveiks bendrus rinkos dėsnius.

Šiuo metu populiarūs būstai sostinėje rezervuojami ir parduodami dar projektinėje stadijoje, todėl pats laikas pasižvalgyti po tuos projektus, kurie dar tik pradėti vystyti. „Perkant būstą „popieriuje“, ko gero, svarbiausias dalykas yra susipažinti su vystytoju. Reikėtų rinktis patikimą, kuris garsėja kokybiška statyba, laiku baigtais ir priduotais projektais. Tokiu, kuris kompiuterio ekrane suprojektuotą reklaminį vaizdą įgyvendins kuo tiksliau“, – sako ekspertai.

Štai keli būsimi projektai, kurie patraukė ekspertų dėmesį.

„reVINGIS“ – puikioje vietoje, Neries pakrantėje, planuojamas penkių skirtingų kvartalų rajonas. „Manau, kad didelį populiarumą turės upės pusės butai su didelėmis terasomis. Pastebiu, kad tokio tipo nekilnojamas turtas dabar pats aktualiausias“, – spėja J. Pranskaitis, prisipažinęs, kad net pats mielai svarstytų galimybę įsigyti ten turto. Pirmas projekto etapas planuojamas 2022 m., o viso rajono pilnas išvystymas – 2024 m.

„Go.Life.“ ir „Ozo Gama“ – dar du projektai atkreipę ypatingą ekspertų dėmesį. Šalia „Ozo parko“ skirtingų vystytojų kuriami nauji kvartalai greičiausiai sulauks didelio pirkėjų susidomėjimo ir dėl puikios vietos – šalia „Avia Solution Group“ arenos, dėl gražios aplinkos – rekreacinės zonos su tvenkiniais. Jau vyksta abiejų projektų butų rezervacija ir „Ozo Gamoje“  užimta apie 60 proc. būstų, įsibėgėja ir „Go.Life“  pardavimai.

„Link ten“ – Šnipiškėse, Linkmenų gatvėje, kuriamas dar vienas gyvenamasis projektas, kuris taip pat susilaukė teigiamo ekspertų įvertinimo. Jis gerų žodžių nusipelnė ir dėl vystytojo apgalvotų aplinkos sprendimų, ir korpusų išdėstymo. Be to, šalia kvartalo planuojamas ir japoniškas sodas.

Neliko neaptarti ir Markučiai  – rajonas dėl kurio, ekspertai sulaukia daugiausiai užklausų. „Bus ten gražu, nors dabar taip ir neatrodo. Gatvę perasfaltuos, dviračio takais bus galima nors iki Prezidento namų nuvažiuoti“, – juokėsi brokeriai. Tarp dėmesio vertų Markučių projektų jie paminėjo „Vilnelės skverus“.

Keliaudami Senamiesčio link, brokeriai apsistojo ties Stoties rajonu, kuris, jų nuomone, turi perspektyvą pakeisti savo veidą iš esmės. Jame numatomi keli dideli ir įspūdingi nekilnojamo turto projektai, parkų ir viešųjų erdvių atnaujinimas, o ir pačios stoties milžiniška rekonstrukcija. Šv. Stepono gatvės gale vystomas naujas „Balto lapo“ projektas, ekspertų nuomone, bus puiki vieta gyventi. Sodų gatvėje, dėl archeologinių kasinėjimų pristabdytas, „Senamiesčio sodų“ vystymas turėtų atsinaujinti ir suteikti rajonui daug stilingos dvasios. Jos jau nestokoja ir šalimais spėriai kylantis „Renesanso“ butų kvartalas.

Persikėlus į  Naujamiestį, ekspertų akys užkliuvo už naujo projekto „Algirdo 3“. Dar tik beprasidedąs, jis pirkėjus turėtų traukti ne tik dėl lokacijos, bet ir dėl nestandartinių, kartais per kelis aukštus įrengtų, butų, išmanių architektūrinių sprendimų. Tiesa, ekspertai prognozuoja, kad šio projekto būstų kvadratinio metro kainos gali siekti nuo 3500 iki 4000 eurų, o tai jau aukštesnė klasė. A. Pranevičius tarp dėmesio vertų projektų paminėjo ir palei Vakarinį aplinkkelį, Talino gatvėje, vystomą „Rewo“ projektą. Čia pirmame etape pardavimui planuojama pateikti 168 butus. Eksperto nuomone, būsimas projektas vertas dėmesio dėl anksčiau sėkmingai užbaigtų to paties vystytojo darbų.

Visi trys ekspertai pritaria, kad 2022-2023 metais rinkoje atsiras daug naujų pasiūlymų įsigyti būstus vystomuose ir jau baigtuose projektuose. Tai turėtų subalansuoti paklausą ir pasiūlą bei šiek tiek stabilizuoti kainas. Tiesa, būsimi projektai turės būti A++ klasės ir vystytojai privalės mokėti infrastuktūros mokestį. „O tai, greičiausiai, irgi guls ant pirkėjų pečių“, – kainų kritimo nežada ekspertai.