Biuro „O“ šerdis – virtuvė!  ‎‎

Pirmą kartą užmetus akį į architekto tapytojo Manto Maziliausko projektuotą butą Vilniuje, viename iš Savanorių prospekto industrinių pastatų, nejučia išsprūsta jaustukas „o“! Nenuostabu – pačiame biuro centre akį traukia skaičiai raudonos spalvos apvali virtuvės „turbina“. Todėl pats autorius savo sukurtą interjerą taip ir pavadino – „O“ biuras.

 

 Įkvėpti gyvybės šaltoms industrinėms erdvėms

Naujas biuras įsikūrė posovietinio pramoninio rajono erdvėse, viename iš buvusio baldų fabriko Savanorių prospekte pastatų, Vilniuje, tiksliau – ketvirtame jo aukšte, iš kurio atsiveria įspūdinga Panerių miškų panorama.

Patalpas teko perplanuoti. Atsisakyta keleto mūrinių pertvarų, kelios pakeistos į berėmio stiklo, taip sukurta vizualiai vientisa atvira erdvė, pritaikytas „open space“ erdvės traktavimo principas. Yra ir dvi akustiniu stiklu izoliuotos pasitarimų zonos. Iškirstos naujos angos, platintos ir aukštintos senosios, kurios sklandžiai sujungia naująją biuro erdvę su senosiomis gamybinėmis bei kūrybinėmis patalpomis.



" Pagrindinė idėja – šaltoms industrinėms kubo formos interjero erdvėms suteikti naują plastinį „raktą“ – apskritimą ir kartu spalvos jėgą „

                                                                                                                                     - M. Maziliauskas

 

„Pagrindinė idėja – šaltoms industrinėms kubo formos interjero erdvėms suteikti naują plastinį „raktą“ – apskritimą ir kartu spalvos jėgą. Išlaikant ištikimybę minimalizmui, šalia įprasto šalčio įvesti karščio. Matematiniam stačiakampių griežtumui suteikti kosminio lanko neapibrėžtumo“, – paaiškina minčių seką Mantas.

Virtuvė – jau ne tik namų, bet ir biuro širdis

Tai atsispindi pagrindiniame akcente – tarsi ant taško stovinčioje skaisčiai raudonoje virtuvėje, įrengtoje pačiame biuro centre. Virtuvėlės, kaip biuro centrinės ašies ir akcento, idėja gimė neatsitiktinai – čia įsikūrė įmonė, kurios veikla susijusi su maisto receptūrų kūryba.

 

 

Toks sprendimas siejasi ir su pastarųjų metų tendencijomis. Vis dažniau matome šiuolaikinių biurų, kuriuose virtuvėlė nebeslepiama nuo pašalinių akių – priešingai, ji tampa visko ašimi, sukurdama laisvą, neįpareigojančią atmosferą. Čia sutinkami ir vaišinami kava svečiai, aptarti komandinio darbo subtilybių ir skubių klausimų susirenka darbuotojai. Tai ypač aktualu atvirųjų erdvių biuruose, kur dažnai virtuvė tampa ir papildoma pasitarimų vieta, nenorint trukdyti dirbančių kolegų.

Todėl karštojo raudono taško – virtuvės – monochrominiame pilko natūralaus niekuo nedengto betono ir kalkių baltumo fone, su nerūdijančiojo plieno furnitūros akcentais ir grafito spalvos konstrukcijų potėpiais sprendimą užsakovai priėmė su užsidegimu.

 

Virtuvė – tarsi skulptūra atviroje erdvėje

Darbai vyko neskubant ir atidžiai. Kadangi veiksmas biure sukasi aplink karštąjį tašką, jo apvalumai tarsi pratęsiami lenktose sienose, stalviršių ir jų atramų konstrukcijų apskritose formose, netikėtose erdvių suapvalinimuose ir apskritų šviestuvų grafikos stichijoje, tik jau kitu pavidalu ir medžiagiškumu. Taip, biure daug stiklo, net visos durys – stiklinės. Paklaustas, be ko neįsivaizduoja šiuolaikinės virtuvės, Mantas atsako, kad be natūralios, tikros šviesos, kuri atskleidžia skulptūriškas jos formas. Todėl ir šiai biuro erdvei buvo siekiama suteikti kuo daugiau skaidrumo, lengvumo ir natūralios šviesos. „Kuriu šiuolaikinius vonios kambarius ir virtuves, galvodamas apie juos ir kaip apie skulptūras, o skulptūros formą gražiausiai parodo saulė“, – sako architektas.

 

Judėjimas ratu

Lenktos stiklo pertvarų formos Lietuvoje dar nėra labai įprastos, todėl jas įgyvendinant teko įdėti pastangų. „Kadangi lenktumai buvo sugalvoti kaip nedideli akcentai, tai bendroje sąmatoje tai nesudarė didelės dalies, bet tapo pagrindine idėjine ašimi“, – paaiškina architektas.

Grindys išlietos iš natūralaus betono su nerūdijančiojo plieno juostelių spindulinio skaidymo intarpais, kurie pabrėžia judėjimą lanku – sienų, lubų ir visų konstruktyvinių ir inžinerinių elementų paviršių, balintų kalkiško baltumo baltais dažais, fone.

Pagrindinė apšvietimo mintis – visu 4,5 m aukščio erdvės perimetru sumontuota LED šviesos juosta, šviečianti pasirinktinai į viršų ir apačią bei atskiri šviesos taškai virš darbo stalų.

 

 

Mažiau yra daugiau

Biuras suplanuotas taip, kad atspindėtų pagrindinius minimalistinės architektūros ir dizaino principus. 199 kv. m ploto neperkrautoje baldais ir aksesuarais erdvėje 20 biuro darbuotojų gali laisvai judėti niekieno nekliudomi. „Ekologija – tai minimalumas. Šiuolaikinėje statyboje dažnai neįmanoma išvengti sintetikos dalies, tačiau galima sumažinti naudojimą bendrai. Biure tai atsispindi, jis neapkrautas, švarus“, – patikslina Mantas. Palaikyti optimalų patalpų mikroklimatą taip pat nesudaro sunkumų – dalis pastato, kuriame įsikūręs biuras, apšiltintas atnaujinant fasadą, sumontuoti nauji šilti langai, viduje įrengtas grindų šildymas. Gerai izoliuota, didelė terminė betono grindų masė efektyviai akumuliuoja šilumą žiemą ir vėsina vasarą.



‎‎ 

 

V/S: 41 / 3