Atgimęs „Aušros“ verslo centras – žingsnis į pamirštas erdves  ‎‎

Kauno miesto centre buvusios spaustuvės pastatuose, tarp Vytauto prospekto ir Šiaulių gatvės, įsikūręs verslo parkas „Aušra“ gerokai papurtė ilgai merdėjusį kvartalą. 2019 m. rekonstruotas dar vienas pastato korpusas pasiūlė ne tik naujų vietų verslui, bet ir modernų SPA centrą. Pastato interjero architektė Kristina Ancutaitė teigia, kad verslo parko rekonstrukcija leido atverti duris į seniai pamirštas miesto erdves.

Kauno modernizmas ir šiuolaikinė eklektika

Naujai atgimęs kompleksas, apsuptas sovietiniam funkcionalizmui atstovaujančių pastatų, suformuoja istorinį koridorių tarp Vytauto prospekto ir Šiaulių gatvės. K. Ancutaitės teigimu, ritmas ir proporcijos pagrindinį pastato fasadą išskiria iš aplinkinio užstatymo, o išlikusi gražiausia tarpukario gamybinių pastatų dalis, atspindinti interjerą, – komplekso karkasas.

Architektė pasakoja, kad naujai atkurtame komplekso interjere persipina tarpukario modernizmo ir šiuolaikinės eklektikos stiliai. Eksterjerui būdingas vertikalių ir horizontalių linijų žaismas pakartotas ir viduje. Pagrindinės funkcinės erdvės suskaidytos juoda, pilka ir riešutmedžio spalvomis. Minimaliu geometrinių raštų dekoru išryškintos pirmojo aukšto bendrų erdvių granito grindys, vienintelės atspindinčios Art deco stiliaus prabangą. Ekspresyvias pastato vidaus konstrukcijas pabrėžia specialus apšvietimas. Neutralių spalvų erdvėse sklandžiai įsilieja dailininkų kurti interjero elementai, laiptinių holus gyvina daugiaspalviai vitražai.

Verslo parkas Aušra

     Pastato A ir B korpusų rekonstrukcijos architektas – Egidijus Vilčinskas, C korpuso – Lukas Tarnauskas,

                                                    Andrius Gabrys, Mantas Jankauskas.

Vienijantys motyvai

Senosios spaustuvės kompleksą sudaro tarpukaryje statytas ir geriausiai išlikęs A korpusas, matomas nuo Vytauto prospekto, B korpusas bei sovietmečiu pristatytas C korpusas. Komplekso renovacija atlikta remiantis Kultūros paveldo departamento rekomendacijomis. Iš Šiaulių gatvės pusės komplekso dalis su įstiklinta terasa, ūkinis pastatas, mašinų aikštelė ir augalų grupės, pagyvinančios pėsčiųjų zonas, suformuoja vidinį kiemą.

Visi trys korpusai buvo planuojami išlaikant vieningą interjerą. Anot architektės, tai tarsi istorinis koridorius, prasidedantis seniausiu A ir baigiantis naujausiu C korpusais. Pagrindinė vienijanti interjero konstravimo idėja – nepaslėptas po gipskartonio plokštėmis, nepagražintas vidinis laikančiųjų kolonų karkasas.

K. Ancutaitė pripažįsta, kad sudėtingi sprendiniai, bandant atrasti funkcionalumo ir praktiškumo santykį, kėlė iššūkių ir dažnai vertė ieškoti kompromisų, tačiau sukurtų erdvių išskirtinumas neleido nusivilti.

„Tamsesnių žemės tonų spalvinė gama A korpuso interjere kontūruojama juodomis vitrininių pertvarų ar šynlaidžių detalėmis. Pilkuose B korpuso koridoriuose akcentuojamas riešutmedžio dekoratyvumas“, – aiškina architektė. Pats šviesiausias esantis moderniausio C korpuso pirmo aukšto patalpose įsikūręs SPA centras. Dominuojančios dvi kontrastingos spalvos lydi per visas interjero patalpas, atsispindi natūraliose medžio faneruotėse, akmens masės plytelėse, mediniuose lubų ir sienų akcentuose.

Aušros verslo centras

Aušros verslo centras

Aušros verslo centras

 

Šviesus ir dinamiškas SPA centras

K. Ancutaitė pasakoja, kad augantis SPA centrų ir baseinų erdvių poreikis darė įtaką ir komplekso funkcinių zonų planavimui. Rekonstrukcijos metu architektų suprojektuotas naujas C korpuso fasadas bei įstiklintas priestatas įgalino sukurti šviesos ir šešėlių žaismo išmargintas baseino erdves.

Baseino patalpą į tris dalis padalijus dviejomis kolonų eilėmis, buvo suformuotos ir vizualiai suskaidytos pirčių, baseino ir poilsio zonos. Šias erdves architektė vieną nuo kitos atskyrė ir skirtingo tipo apšvietimais bei interjero akcentais. „Pirčių zonose – trys skirtingų apdailų, nuotaikų ir funkcijų pirtys, šviečiančios lyg žibintai baseino erdvės gilumoje. Šiltų tonų mozaika išskiria pirčių erdvei skirtus masažinius baseinus, sukurdama įmantrų, erdvinį, skulptūrinį akcentą“, – pasakoja architektė.

Projektuodama kolonados įrėmintą, mėlynų tonų plaukimo baseino erdvę, K. Ancutaitė stengėsi sukurti dinamišką nuotaiką. Baseiną apšviečiantys kvadratiniai, kintančių spektro spalvų LED šviestuvai atkartoja ir pabrėžia atviros perdangos struktūrą. Anot specialistės, baseino galuose suformuotos žaliosios sienelės iš stabilizuotų ir dirbtinių augalų atskleidžia ryšį su gamtine aplinka, kurios taip trūksta miesto centre.

 

Dekoratyvinė, ažūrinė sienelė iš geltono metalo, užpildyta stiklo ir veidrodžio intarpais, išlaiko sąsają su A ir B korpusuose akcentuojamais autoriniais vitražais. Architektė pažymi, kad toks interjero motyvas – tai ir geros nuotaikos užtaisas, gaudantis ir skaidantis saulės spindulius lyg vaikiškas vėjo malūnėlis.

Šviesioje, ramioje poilsio zonoje suformuoti vaikų bei masažinis baseinai išskirti vien reljefu ir forma. „Gyvų augalų zona palei vitrinas, ažūriniai gultai, lyg skulptūros stūksantys masyvūs mediniai suolai perteikia smėlėto paplūdimio nuotaikas“, – teigia K. Ancutaitė.

Tarsi lietuviškas paplūdimys

„Viso baseino interjero pirminė idėja buvo sukurti šviesią ir jaukią oazę miesto sūkuryje, lyg lietuvišką paplūdimį“, – sako interjero projekto autorė. Todėl, renkantis medžiagas, buvo ieškoma smėlio atspalvių, tekstūros. Lubų bei sienų plokštumos buvo užpildytos šviesaus medžio, tarsi nugairinto vėjo ir saulės, tonais. Šviesius interjero akordus papildė ir suvienijo sodrios pušų kamienų žievės spalva.

K. Ancutaitė pasakoja, kad saulėto pajūrio nuotaika, kontrastuojanti su paniurusios gatvės aplinka, pasitinka dar registratūros erdvėje. Joje persipina baseino interjere dominuojančios spalvos, virsdamos ornamentais grindyse ir dekoratyviniais natūralios faneruotės akcentais sienų apdailoje. Išskirtinė detalė – ažūrinis vitražas, sujungiantis šią erdvę su baseino zona, perskirtas stikline vitrina.

 

Anot architektės, projektuotas SPA centro apšvietimas turėjo likti beveik nematomas, todėl pirčių ir registratūros zonose jis tai atsiranda, tai vėl išnyksta medinių lubų lamelėse. Prožektoriniai šviestuvėliai vien paryškina architektūrinius interjero elementus ir akcentus. „Šviečiančių baltų rutulių kekės virš masažinių baseinų, skraidančios lyg muilo burbulai po baseino erdves, sukuria lengvumo ir žaismingumo jausmą“, – atkreipia dėmesį K. Ancutaitė.

Architektė pažymi, kad visi SPA centro interjero korpusiniai baldai ir akcentinės detalės iš metalo ir medžio, suolai, ažūrinės pertvaros, šviestuvai buvo kuriami būtent šiam projektui.

 

Prie projekto prisidėjo:

 

Apšvietimo sprendimus „Aušros“ SPA centre įgyvendino jauna ir ambicinga bendrovė „GLab LT“.

Mes siūlome plataus spektro apšvietimo idėjas įvairiems objektams. Produktai iš turimo asortimento, nuo pavienių šviestuvų iki apšvietimo sistemų projektavimo ir gamybos pagal individualius užsakymus. Rasime sprendimą atsižvelgdami į suformuotą užduotį, patalpų paskirtį, norimą apšvietimo efektą ir apšvietimo valdymą.


 

Kiekvienas mūsų kuriamas projektas yra individualus ir unikalus – skirtas Jums ir Jūsų poilsiui. „Mato saunos“ kuriami gaminiai išsiskiria estetika, funkcionalumu ir suteikia prabangos pojūtį.

Augančiam Jūsų gyvenimo tempui, kasdieniams iššūkiams ir stresui įveikti siūlome individualius pirčių įrengimo sprendimus, kurie padės Jums kokybiškai pailsėti ir atgauti jėgas.

 

Laiko patikrintą sistemą ir darbų nuoseklumą „Schomburg Baltic“ įmonės specialistai pritaikė ir įrengiant „Aušros“ verslo centro baseiną. Buvo panaudoti kompanijos „SCHOMBURG GmbH & Co KG“ baseino įrengimo sistemos produktai.

 



V/S: 51 / 4